print deze pagina

Meer bewegingsvrijheid

31 jan 2018

Ramnarain Jankie woont in WZH Transvaal en is dolblij met zijn nieuwe volledig elektrische ‘handbike’, die hij zelf kan koppelen aan zijn rolstoel. Door deze oplossing kan hij weer zelfstandig op pad.

De heer heeft een dwarslaesie en voor de overstap naar een rolstoel heeft hij een tillift nodig, vertelt ergotherapeut Remco Klopper. “Hij wilde graag naar familie en naar de sportvelden op afstand van een paar kilometer van het verpleeghuis. Normaal gesproken zou je dan denken aan een elektrische rolstoel, maar deze is minder geschikt voor lange afstanden. Een scootmobiel wel, maar hij kan de overstap niet zelfstandig maken. Dus als hij dan ergens is, kan hij niet naar binnen.”

Op deze foto van links naar rechts: Wilfred Luyten (adviseur van Medipoint), Remco Klopper (ergotherapeut van WZH) en Ramnarain Jankie.

Twee petten

Het ‘regelen’ van de rolstoel met handbike is Remco mede gelukt, doordat hij ergotherapeut is ‘met twee petten op’, zoals hij het zelf noemt. Hij werkt als ergotherapeut in het verpleeghuis, maar werkt daarnaast ook als eerstelijns ergotherapeut in de wijk. “In het verpleeghuis wordt een handbike niet vaak gebruikt, maar in de thuissituatie wel. Het leek ons de beste oplossing en hij is er erg blij mee. Nu kan hij zich zelfstandig binnen bewegen in de rolstoel en wanneer hij op pad gaat kan hij zelf de handbike koppelen. Hij hoeft dus niet over te stappen.”

Bijzondere aanvraag

Het had nogal wat voeten in de aarde om dit te regelen, maar samen met de consulenten van Medipoint en Harting-Bank heeft Remco het toch voor elkaar gekregen. “Het hele traject duurde bijna een jaar. Het lastige was dat de heer intramuraal woont en dus (WZL-) verpleeghuiszorg krijgt. Een rolstoel vraag je dan aan via het zorgkantoor, maar hulpmiddelen zoals de handbike – een vervoersvoorziening voor de lange -en middellange afstand – vraagt je dan aan via de WMO- van de gemeente. Dat gebeurt niet vaak voor iemand die in een verpleeghuis woont. Daarnaast viel de rolstoel die uiteindelijk is toegekend ver buiten het standaardpakket van het zorgkantoor. Mede daarom was het een langdurig traject.“

"Het koppelstuk zorgde dus uiteindelijk letterlijk en figuurlijk voor een verbinding tussen beide partijen.”

Koppelstuk

Er was er nog één laatste hobbel op de weg nadat na flink wat motivatierondes, zowel de rolstoel als de handbike waren toegekend. Hoort het koppelstuk nu bij de één of de andere voorziening? Wie gaat dit monteren en wie betaalt? “Ik wist het eigenlijk niet zo goed”, vertelt Remco lachend. “Maar gelukkig hebben ze dat samen opgelost. Het koppelstuk zorgde dus uiteindelijk letterlijk en figuurlijk voor een verbinding tussen beide partijen.”