WZH Nieuw Berkendael

Burg. Waldeckstraat 80, 2552 TX Den Haag
print deze pagina

Wonen met NAH begeleiding – zorg voor bewustzijnsstoornissen. ​

WZH is gespecialiseerd in zorg aan mensen na coma, mensen met een niet-responsief waaksyndroom (NWS) en laagbewuste toestand (LBT). WZH Nieuw Berkendael biedt deze mensen high-care zorg, begeleiding en behandelingen. Alles draait hier om het bevorderen van comfort en welbevinden van de deelnemer.

Samen zorgen

Bij onze speciale woonafdeling voor mensen na coma, met een niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand, staan uw eigen levensstijl en persoonlijke wensen centraal. Door gesprekken met mantelzorgers te voeren verdiepen we ons in uw leven om de zorg en behandelingen zo goed mogelijk af te stemmen.

U heeft een eigen appartement dat ingericht kan worden naar uw eigen smaak. Hierdoor voelt de omgeving overzichtelijk en vertrouwd. Het creëren van een thuis met persoonlijke spullen, bekende geuren, kleuren, geluiden en tastervaringen kan een positief effect hebben op het vinden van een evenwicht en comfort.

Een vast team van zorgmedewerkers, vrijwilligers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, een psycholoog, logopedist, diëtist, geestelijk verzorger en specialist ouderengeneeskunde werken met de mantelzorger samen om tot goede zorg en behandelingen te komen. Voor deze multidisciplinaire aanpak is de arts eindverantwoordelijk.

Het werken met een vast team en de samenwerking met de mantelzorger vergroot de aansluiting bij de persoonlijke levensstijl. Bovendien ondersteunt deze werkwijze de vertrouwensrelatie met u als mantelzorger. U wordt dagelijks geconfronteerd met de kwetsbaarheid van uw dierbare, maar ook met uw eigen kwetsbaarheid. Verschillende emoties wisselen elkaar af, van hoop, rouw en afscheid tot woede, angst en ontkenning.

Voor mensen met niet-responsief waaksyndroom, laagbewuste toestand en mensen met ernstige fysieke en cognitieve beperkingen biedt het complementair programma uitkomst. Hierbij staan het bevorderen van comfort en welbevinden van de deelnemer centraal. Hierin wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van klankschalen, etherische oliën, massage, beeld en geluid en Healing Touch.

 

Samen op zoek naar een zinvol bestaan

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) betekent dat er abrupt of sluipenderwijs een einde gekomen is aan het leven dat u gewend was. Samen met u, uw familie, kinderen en/of de partner zoeken we naar de mogelijkheden om een zinvol bestaan op te bouwen. Daarbij kijken we naar wat nog wel kan. We gaan op zoek naar een nieuwe manier van leven, maar wel een leven dat bij u past.

Een actief leven

Wij vinden het belangrijk dat iedereen die in WZH Nieuw Berkendael woont, een zinvol leven kan leiden. WZH Nieuw Berkendael beschikt over een dagactiviteitencentrum met een uitgebreid activiteitenaanbod. U heeft een ruime keuze uit ons activteitenaanbod om tot een persoonlijk dagprogramma en een actief leven en zinvolle dagbesteding te komen. Dit kan variëren van creatieve tot werkgerelateerde activiteiten.

Naast de zorg en begeleiding van mensen met NAH, is WZH Nieuw Berkendael gespecialiseerd in revaliderenn en wonen voor mensen na coma, met niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand. Bij het aanbieden van zorg en begeleiding houden we rekening met de persoonlijke wensen en behoeften van de cliënt.

WZH is samenwerkingspartner in EENnacoma

WZH is onderdeel van het Expertisenetwerk Ernstig Niet-aangeboren hersenletsel. In 2015 is de start gemaakt met de ontwikkeling van een netwerk van instellingen die zich bezighouden met de zorg voor mensen met ernstig hersenletsel. Op 14 oktober 2016 is EENnacoma officieel opgericht. EENnacoma is een samenwerkingsverband van instellingen die zorg leveren aan patiënten met ernstig NAH en de onderzoeksgroep Niemand tussen Wal en Schip van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Tot medio 2019 werd het netwerk ondersteund door Vilans, daarna door het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON). Doel is om gezamenlijk te werken aan verdiepen en verbeteren van de zorg, zowel binnen de eigen instelling als op landelijk niveau.

Bekijk hier de wegwijzer voor mensen met een langdurig bewustzijnsstoornis.