print deze pagina

"Gaan en staan waar ik wil"

29 mrt 2017

Mevrouw  Van Reest (89), bewoonster van WZH Leilinde, leerde ondanks haar dementie de route naar coffecorner en terras door het volgen van haar eigen gehaakte pannenlapjes.

Mevrouw  Van Reest had in het begin veel moeite met het leven op een gesloten afdeling. Ergotherapeute Manja Trouw leerde haar via de methode 'Lerend vermogen van mensen met dementie' om van de afdeling af te komen door het volgen van gehaakte pannenlapjes.

Het verhaal van mevrouw Van Dijk is verfilmd in het kader van het project  ‘Lerend vermogen bij dementie: denken in mogelijkheden’.

’’Het was vreselijk als je binnen moet blijven,’’ vertelt mevrouw Van Reest terwijl ze zit te breien. Nu kan ze zelfstandig naar de koffieruimte en het terras van WZH Leilinde. 

Assosiatieleren

Manja Trouw legt uit hoe mevrouw Van Reest dit leerde via de methode ‘Lerend Vermogen van mensen met dementie'. Daarvan is het uitgangspunt dat je ook met dementie nog prima kunt leren, maar dan anders en langzamer.

Lees meer over leren met dementie bij WZH: www.wzh.nl/lerendvermogen

‘’Ik ben met haar gaan kijken hoe gaat het met 'het naar beneden gaan'. Onderweg heb ik gekeken wat er goed gaat en wat niet,’’ legt Trouw uit. Daarbij merkte ze, naar eigen zeggen, dat mevrouw Van Reest haar omgeving niet goed kon onthouden.

Vervolgens gingen de twee samen aan de slag met 'associatielieren'. Een onderwerp waar mevrouw Van Reest een positieve associatie mee heeft is handwerken. ’’Handwerken is feitelijk het enige dat ik heel veel doen,’’ vertelt ze. ’’Kleedjes en pannenlappen.’’

Pannenlapjesroute oefenen

Manja Trouw besloot op verschillende plekken van de route pannenlappen met bloemetjes op te hangen, die mevrouw Van Reest zelf gehaakt heeft. ’’Toen heb ik haar mee naar beneden genomen en heb ik gezegd ‘ik heb iets nieuws bedacht’.’’

Maar liefst vijf van de tien geportretteerden in de films van het project 'Lerend vermogen van mensen met dementie' wonen bij WZH.

Mevrouw van Reest reageerde heel enthousiast op de pannenlapjesroute, vooral toen ze zag dat het haar eigen haaksels betrof. ‘’Ze zei wat leuk, hoe wist je dat,’’ vertelt Manja.Vervolgens oefeneden Manja, de verzorgenden en de familie van mevrouw Van Reest de pannenlapjesroute zeven dagen per week met haar. Na twee maanden oefenen bleek dat ze de route zelf kon lopen.

Zelf kan mevrouw Van Reest haar geluk niet op. ’’Eerst mocht ik niet naar buiten. Nu kom ik overal in huis en ook buiten. Ik kan ik gaan en staan waar ik wil.’’

Meer weten over het project of de campagne #denkinmogelijkheden? Bekijk de website: www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl